Zgodovina ansambla:

Zgodba Prleškega kvinteta se je pričela spomladi leta 2003, ko sta se na velikonočnem kresu v Dobravi srečala Aleš in Aleš. V veselem vzdušju ob iskricah in plamenih je padla ideja o ustanovitvi nove glasbene skupine. Beseda je dala besedo in pričela sta iskati vsak v svojem krogu znancev.

Prve poskusne vaje so bile 3. 7. 2003 v Bučečovcih. Zbrali smo se Aleš Dolamič, Dušan Fekonja, Aleš Kolmanič, Uroš Kosi in Aleksander Šafarič in ustanovili Prleški kvintet. Sledile so naporne vaje, saj je bilo do prvega »špila« potrebno sestaviti in navaditi glasbeni repertoar. Kmalu je bila skupina nared za svoj prvi nastop – opravili smo ga izvrstno. 

Kot pa se to pogosto zgodi v življenju, je tudi v skupini prišlo do razkoraka v interesih in fantje smo se odločili, da napravimo glasbeni premor. Po nekaj mesecih sta na pomoč pri organizaciji praznovanja materinskega dne priskočila Darko Novak in Zdenka Šafarič, Dušan Fekonja pa se je od skupine poslovil. Glasbeniki smo začutili potencial, ki se je skrival v skupnem preigravanju skladb iz glasbene zakladnice. Odločili smo se, da se bomo skupaj trudili za kakovostno izvajanje glasbe, za napredek in za veselje.

V narodno-zabavni glasbeni repertoar smo vključili številne Avsenikove melodije, preigravanje katerih nam je v posebno zadovoljstvo, med zabavnimi pa najdemo slovenske »zimzelenčke« in popularne skladbe, jugo-šlagerje, pa tudi tuje evergreene. Igramo na veselicah, porokah, rojstnih dnevih, koncertih in številnih drugih priložnostih. Letno organiziramo vsaj en lastni koncert ob različnih priložnostih (materinski dan, miklavževanje, božično-novoletni koncert) v različnih krajih, na katerih je vedno veselo in zabavno. 

Od leta 2009 delujemo kot Glasbeno društvo prleški kvintet.

Februarja 2011 se je od skupine poslovil ustanovni član Aleš Dolamič. Na klarinetu se nam je jeseni 2011 pridružil Lovro Turin.

Ker smo glasbeniki na svoj način želeli pustiti glasbeno sled v prostoru in času, smo se odločili za snemanje lastnih skladb. Junija 2009 je v studiu Zlati zvoki nastal valček »Mursko polje« (Igor Podpečan – Marko Kočar – Igor Podpečan).

Oktobra 2009 se je skupina odzvala povabilu na festival Mladih talentov v Prepolju. Domov smo se vrnili z nagrado za Naj ansambel, saj smo v seštevku glasov strokovne žirije in občinstva prejeli največ točk. To je bilo veliko veselje vseh članov ansambla in velika vzpodbuda za nadaljnje delo.

V letu 2010 smo člani ansambla posneli še dve lastni skladbi: polki »To je čas« (Igor Podpečan – Olga Ivančič -Igor Podpečan) in »Kriza« (Igor Podpečan – Marko Kočar – Igor Podpečan) v studiu Zlati zvoki. 

»Kriza« je v letu 2010 dosegla 3. mesto med tedenskimi zmagovalkami lestvice Glasba našega srca po izboru poslušalcev radija Murski val. Ta skladba je postala pogosta radijska želja poslušalcev različnih radijskih postaj. Kot kaže se je Darko s svojo zgodbo znal približati ljudem.

Aprila 2011 smo s skladbo »To je čas« sodelovali na spletnem glasovanju za Narodnjakovo e-vižo. Po zaslugi zvestih navijačev smo osvojili 3. mesto in prejeli krasno nagrado: bronasto spletno plaketo in valček Mateja Kocjančiča »Prva solza«.

Julija 2011 smo sodelovali na 1. Festivalu kvintetov Prepih pod Kostanjem pri Svetem Tomažu. Predstavili smo se s skladbama »Nekoč, nekje« (Igor Podpečan – Majda Rebernik – Igor Podpečan), ter s skladbo Alpskega kvinteta »Pozdrav iz Laškega«. Festival se je za našo skupino izvrstno zaključil: nagrajen je bil naš takratni začasni klarinetist Bojan Zelenjak, Zdenka je prejela nagrado za vokal festivala, Majda Rebernik je dobila nagrado za besedilo, občinstvo pa nam je podelilo laskavi naziv »Najbolj všečen kvintet festivala«.

Avgusta 2011 smo se udeležili festivala »Graška Gora poje in igra« in si s skladbama »Mursko polje« in »Dobra misel« (Igor Podpečan – Igor Pirkovič – Igor Podpečan) priigrali Srebrnega pastirčka.

Oktobra 2011 smo posneli naš prvi videospot za skladbo »Dobra misel«. Snemanje je potekalo v Radenskem parku, za objektivom so stali video mojstri TV Golica.

Julija 2012 smo se popeljali čez celo slovensko kokoško do naših zamejskih rojakov v Števerjan. Prijavili smo se s skladbama »Čar Julijskih Alp« (Avsenik) in »Ko zvezda se utrne« (Avgust Skaza – Majda Rebernik – Avgust Skaza). Čudovito okolje in enkratna družba sta na nas delovala enkratno. Med 26 sodelujočimi glasbenimi zasedbami smo osvojili nagrado za absolutnega zmagovalca festivala.

Avgusta 2012 smo sodelovali na festivalu »Graška Gora poje in igra« s skladbama »V prazničnih dneh« (Igor Podpečan – Majda Rebernik – Igor Podpečan), ter »Prva solza« (Matej Kocjančič – Matej Kocjančič – Igor Podpečan). Z odličnim nastopom smo osvojili Zlatega pastirčka, Igor Podpečan pa je prejel nagrado za aranžma.

Septembra in oktobra 2012 smo posneli videospota za skladbi »V prazničnih dneh« in »Ko zvezda se utrne«. V obeh videospotih lahko občudujete čudovite prleške lepote: grič Jeruzalem s Taverno in Ormoški grad.

Oktobra 2012 smo se udeležili festivala v Italijanskem južno Tirolskem mestu Merano z nemško različico skladbe »Ko zvezda se utrne« z naslovom »Drei weisse Wolken« – besedilo sta prispevala Peter in Gaby Wessely.

Novembra 2012 smo se razveselili izida naše prve zgoščenke »Ko zvezda se utrne« (založba Zlati zvoki). Na njej je zbranih prvih 11 posnetih skladb Prleškega kvinteta. Izid zgoščenke smo pospremili s koncertom v Hotelu Radin v Radencih. Na odru so nam delali družbo voditelja prireditve Mateja Hržič in Andrej Merljak iz Radia Maxi, humorist Pepek z brega (Roman Marič) ter številni glasbeni prijatelji. Prireditev so popestrili Simona Novak s slikami ter Jasna Šafarič in Marko Viher s fotografijami. 

Spomladi 2013 smo sodelovali v tekmovanju za Glasbeno razglednico Slovenije, ki ga je organizirala ekipa TV oddaje »Na zdravje«. Domačini iz Križevcev pri Ljutomeru so nam pomagali predstaviti skladbo »Mursko polje«. Pridni glasovalci so nam priborili udeležbo v finalu in poslovilni oddaji Na zdravje v Studencu pri Domžalah.

Aprila 2014 smo deset let glasbenih uspehov proslavili na velikem koncertu v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru. Voditelj prireditve je bil Smiljan Greif. Za smeh v dvorani je poskrbel Poštar Peška ( )Na odru so se nam pridružili Ansambel Ekart, Zlati dečki, Fantje s Praprotna, Tone Rus z družino, Tanja Žagar, Zlatih 6, Ansambel Vihar ter Pihalna godba F. K. Kaučič iz Ljutomera. Naši zvesti podporni člani so nam pripravili posebno presenečenje – na odru se nam je pridružila Jelka Hafner in z nami odpela dve skladbi. 

V tem času smo javnosti predstavili instrumentalno polko »Polka in harmonika« (Igor Podpečan – Igor Podpečan).

Avgusta 2014 smo sodelovali na 45. Ptujskem festivalu s skladbama »Jesen na vasi« (Ciril Novak – Ciril Novak – Darko Novak) ter »Med drobci spomina« (Avgust Skaza – Majda Rebernik – Avgust Skaza). Konkurenca je bila med kvinteti velika. Razveselili smo se dveh nagrad: nagrado za besedilo skaldbe »Med drobci spomina« je dobila Majda Rebernik, Zdenka pa je za izjemen pevski dosežek prejela Korenovo plaketo.

Ves čas nas na naši glasbeni poti spremljajo naši najzvestejši podporniki: naši partnerji, naše družine, starši, sestre, bratje in prijatelji. Z ustanovitvijo glasbenega društva smo dobili priložnost, da se srečujemo na občnih zborih, vsako leto pa pripravimo tudi srečanja članov (pikniki ali izleti). 

Naša glasbena pot pa se nadaljuje…